Αρετή Τσινού ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Διαχείριση άγχους

 • ΟικογένειαΤο άγχος είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας μας να διαχειριστούμε και να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος μας (εργασία, σχολείο, οικογένεια, σχέσεις, οικονομικά). Κάποιες φορές, το άγχος μπορεί να είναι εποικοδομητικό και παραγωγικό, βοηθώντας το άτομο να ανταποκριθεί καλύτερα σε καταστάσεις όπως οι εξετάσεις. Εντούτοις, το υπερβολικό άγχος μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά προβλήματα, να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, την καρδιαγγειακή λειτουργία και το κεντρικό νευρικό σύστημα και να προκαλέσει σημαντικές συναισθηματικές δυσκολίες.
  Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αϋπνία, μυοσκελετικούς πόνους, υψηλή πίεση, εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, ακόμα και σε καρδιαγγειακά νοσήματα, κατάθλιψη, παχυσαρκία.   
  Είναι σημαντικό να μπορέσετε να αναγνωρίσετε και να διαχειριστείτε το άγχος σας με σωστό και αποτελεσματικό τρόπο. Ο καθένας μας είναι διαφορετικός, άρα και οι τρόποι που επιλέγουμε για να διαχειριστούμε το στρες ποικίλουν. 
  Μερικές τεχνικές που μπορεί να σας βοηθήσουν για να μειώσετε το στρες είναι οι ακόλουθες:

  • Κάντε
   ένα διάλειμμα από αυτό που σας στρεσάρει.
 • Αν και δεν είναι πάντα εφικτό να αποφύγουμε από μια στρεσσογόνο κατάσταση, όπως ένα πρότζεκτ που πρέπει να παραδώσουμε, ένα μωρό που κλαίει, ή ένα απλήρωτο λογαριασμό. Αλλά αν επιτρέψετε στο εαυτό σας να κάνει ένα σύντομο διάλειμμα, θα μπορέσετε να κάνετε κάτι άλλο και να βρείτε τρόπους να νιώσετε λιγότερο αγχωμένοι. Ο σκοπός δεν είναι να αποφύγετε κάτι που πρέπει να γίνει και σας στρεσάρει, αλλά να το διεκπεραιώσετε με μεγαλύτερη ηρεμία.

  • Σωματική άσκηση
 • Είναι αποδεδειγμένο ότι η σωματική άσκηση ευνοεί τη ψυχή και το σώμα σας. Ακόμα και 20 λεπτά περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση ή χορός σε μια στρεσογόνο ημέρα, θα σας κάνει να νιώσετε πολύ γρήγορα ευεξία, και θα σας τονώσει ψυχικά για τις επόμενες ημέρες.

  • Χαμόγελο και Γέλιο
 • Οι άνθρωποι επικοινωνούν με τα αισθήματα και με τις εκφράσεις του προσώπου- είναι αυτές που μαρτυρούν το θυμό μας. Συνεπώς το γέλιο ή το χαμόγελο, θα σας  ανακουφίσουν, θα μειώσουν την ένταση και θα βελτιώσουν τη κατάσταση.

 • Ζητείστε κοινωνική υποστήριξη
 • Καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με ένα φίλο, που ξέρετε ότι θα είναι εκεί για να εκφράσετε τα συναισθήματα σας και να σας ακούσει. Απευθυνθείτε σε κάποιον που εμπιστεύεστε και νιώθετε άνετα να μιλήσετε. Αν για παράδειγμα σας αγχώνει κάτι που αφορά την οικογένειας σας, τότε ίσως θα ήταν καλύτερα να αποφύγετε να έρθετε σε επαφή μαζί του.

 • Διαλογισμός
 • Ο διαλογισμός και η προσευχή βοηθούν το μυαλό να συγκεντρωθεί και το σώμα να χαλαρώσει. Μέσα από το διαλογισμό, το άτομο μπορεί να δει νέες προοπτικές. Τα αισθήματα και το σωματικό στρες απελευθερώνονται. 
μοιραστείτε το στο facebook